Story

Oavsett vilket syfte man har för att samla ett antal människor till ett möte, en konferens, en kurs eller ett event så handlar det väldigt ofta om att man vill tänka och lära tillsammans. Man vill liksom låna varandras hjärnor en stund.

Men det är inte alltid så lätt att lyckas utvinna den gemensamma hjärnkraften.

Dels lever vi ju i en ryckig och ibland kaotisk tillvaro som det gör det svårt att samla rätt människor på samma plats när man verkligen behöver. Dels hinner man sällan arrangera för att alla ska få en chans att bli sitt bästa jag när man tänker och lär tillsammans.

Samtidigt ökar kraven på alla organisationer och verksamheter att kunna förbättra samspelet mellan alla inblandade individer. Det gemensamma tänkandet är den nya produktionen. Tankeförmågan är den verkliga konkurrensförmågan.

Därför bestämde vi oss för att utforska hur man skulle kunna skapa ännu bättre former för att utvinna hjärnkraft och tänka tillsammans. Vi ställde oss egentligen två huvudfrågor: När och var tar sig alltid människor tid att träffas? I vilka av dessa mötesmiljöer trivs människor bäst?

Svaret på våra frågor var att det sällan är i de rum och sammanhang som sägs vara utformade för tänkande och lärande (mötesrum, klassrum, hörsalar m m) utan istället i ”mellanrummen” mellan de formella aktiviteterna.

Man upplever att det är lättare att träffas mer prestigelöst i restauranger, caféer och och andra sociala ytor, ofta över något att äta och dricka. Man upplever att det är i minglet mellan de olika föreläsningarna som man får det bästa idéutbytet. Det är vid kaffemaskinen som man äntligen tar sig tid att synka olika tolkningar av det man i en energidränerande timme redan har debatterat i mötesrummet.

Så vi började experimentera i restaurang- och cafémiljöer och med de tillbehör som används i där (dukning, utensilier, förpackningsmaterial och råvaror) för att hitta de smakliga, sociala och tänkbara formerna.

Det vi gör har naturligtvis en vetenskaplig grund. Nu visar fler och fler forskningsstudier att det verkligen finns ett mycket närmare samband mellan kroppsupplevelse och förmågan att minnas än vad vi har trott tidigare.

Det som varit otänkbart blir allt mer tänkbart. Nu finns TänkBar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s